Kompozitni ispuni
(bijele plombe)

Pri izradi ispuna od kompozitnog materijala (bijele plombe) koristimo najsuvremenije materijale i tehnike izrade…


Srebrni amalgamski ispuni (crne plombe) su dugo godina bili standard u dentalnoj medicini, no zadnjih godina su gotovo u potpunosti izbačeni iz uporabe. Zamijenjeni su estetski boljim i biokompatibilnijim kompozitnim materijalom (u boji zuba, bijele plombe) koji se kemijski i mehanički veže za zubne strukture.

Postupak izrade kompozitnog ispuna je znatno osjetljiviji od amalgamskog i zahtjeva strpljenje, vrijeme i vještinu doktora dentalne medicine.

Kompozitni materijali se koriste za:

  • male i srednje ispune  (plombe)
  • zamjenu dotrajalih amalgamskih ispuna
  • nadomještanje puknutih dijelova zuba
  • korekciju oblika zuba
  • korekciju  boje zuba
Kakva je razlika između crnog amalgamskog i bijelog kompozitnog ispuna (plombe)?
Razlika je u materijalu i načinu izrade. Crna amalgamska plomba se veže za zub samo mehanički, dok se bijela kompozitna kemijski spaja sa zubom. Amalgamski ispuni su gotovo istisnuti te ih rijetko tko više upotrebljava. Kompozitni ispuni su u boji zuba i kao takvi estetski besprijekorni.
Da li postoje bolji i lošiji kompozitni materijali?
Da, ali relativno rečeno, jer svi današnji kompozitni materijali za ispune su dovoljno dobri, tako da možemo reći da postoje bolji od jako dobrih. Doktor dentalne medicine mora poznavati određeni materijal da bi mogao napraviti odličan ispun.
Što je to inlay?
Inlay je ispun (plomba), ali izrađen u zubnom laboratoriju i kao takav predstavlja bolje rješenje nego onaj direktno rađen u ustima, pogotovo ako se radi o većim defektima na zubu. Izrađuje se u kompozitu ili keramici ovisno o željama pacijenta.

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 1 5802 333 / +385 1 5802 334 ili nam pošaljite upit, odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku.

Dental Centar b2

Gradišćanska 36

Poslovni dio Centra Črnomerec

V kat

10 000 Zagreb

Hrvatska

Radno vrijeme:

od 9:00 do 21:00

i po dogovoru s pacijentima

Ukoliko želite primati naše promotivne akcije i kvalitetne članke o dentalnom zdravlju, prijavite se na naš B2Smile Newsletter!